A szelén és a pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmiriggyel kapcsolatos rendellenességek esetében az alulműködés mellett szintén jelentős egészségügyi kockázattal bíró állapot a pajzsmirigy túlműködése. A túlműködés többnyire két hormon,  a tiroxin és a trijód-tironin túlsúlyából vehető észre. Ritkábban esetekben előfordulhat, hogy a túlműködést a TSH (pajzsmirigy-szabályzó hormon) fokozott aktivitása okozza.

Szelén és a bőr

Hogyan alakul ki a pajzsmirigy-túlműködés?

A pajzsmirigy-túlműködést (hyperthyreosis, hipertireózis) a statisztika alapján egy leginkább a nők körében felmerülő belső szervi rendellenességként tartottuk számon, a betegség azonban manapság egyre gyakrabban fordul elő férfiak körében is

A pajzsmirigy-túlműködés összetett, testi és lelki okokra egyaránt visszavezethető betegség. Kialakulásában szerepet játszik a hajlam is, de minden esetben számba kell venni a beteg mentálhigiénés állapotát is. Megjelenése sokszor egy-egy életszakaszhoz köthető, az esetek többségének hátterében megfigyelhetőek pszichoszomatikus, vagyis testi és lelki okok egyaránt. Stressz, de akár nagyobb környezeti változások hatására is kialakulhat pajzsmirigy-túlműködés, de a szülés után létrejött fokozott terhelés is kiválthatja.

A fizikai okok között szerepelhet a túlzott jódbevitel, a tej és tejtermékek, valamint a cukrozott ételek és édességek nagy mennyiségben történő fogyasztása. A jódbevitel nőhet, ha túl sok jódozott sót fogyasztunk, valamint ha jódtartalmú étrend-kiegészítőt alkalmazunk.

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

Az egyik leggyakoribb tünet a nagymértékű, akaratlan fogyás, valamint a szemek kidülledése. Ugyancsak gyakori tünet a szívdobogásérzés, a magas pulzus, megjelenhet szívritmuszavar, fizikai terhelés esetén pedig légszomj vagy fulladás.

Előfordulhat erős izzadékonyság, kézremegés, nők esetében pedig rendszertelen menstruáció. A pajzsmirigy-túlműködéskövetkeztében kialakulhatnak továbbá különböző gyulladások, melyek tovább gyengítik az immunrendszert. Lehetséges tünetek továbbá az emésztési zavarok, a székrekedést követő hasmenés (vagy fordítva).

A betegség kezelése

Pajzsmirigy-túlműködés esetén az egyik legnagyobb segítséget az életmódváltás jelentheti. Az étkezési szokásainkban ez a következőket jelenti:

- A túlzott jódbevitel miatt létrejött átmeneti pajzsmirigy-túlműködés megszüntethető a bevitt jód csökkentésével.

- Ezzel egyidőben érdemes a tej, tejtermékek és édességek fogyasztását is mérsékelni.

- Fogyasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat, a finomlisztból készült pékáruk helyett maradjunk a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereknél - péksüteményekből a teljes kiőrlésű sem ajánlott, magas cukortartalom miatt.

A pajzsmirigy-túlműködés kezelése súlyosságtól függően történhet gyógyszerekkel, kiegészítésként azonban alkalmazhatunk B-vitaminokat, magnéziumot, szelént, gyengült immunrendszer esetén pedig C- és D-vitamint.

Az ezen az oldalon megtalálható információk nem helyettesítik az orvos által adott tájékoztatást, az Ön számára egyedi módon megállapított szükséges életmódbeli változtatások (beleértve az egyéni étrendet) kapcsán az elsődleges forrást kezelőorvosának véleménye jelenti. Mielőbbi jobbulást kívánunk! 

Szelén tartalmú termékek
Érdekességek

Szelén 100 mcg 90 dbkapszula (Vitaking)

Szelén 100 mcg 90 db kapszula (Vitaking)

A szelén elősegítheti az immunrendszer egészséges működését, illetve szükséges a pajzsmirigy hormonok normál termeléséhez.

Ár: 1960 Ft
Megnézem

DR Herz Szerves Szelén100 µg 120 db

DR Herz Szerves Szelén 100 µg 120 db

A termék szerves szelént (L-szeleno-metionint) tartalmaz, mely bizonyítottan jobban hasznosul más szelén formáknál.

Ár: 2470 Ft
Megnézem
Újdonság

WTN Jód és szelén 60db

WTN Jód és szelén 60db

Organikus barnamoszatból származó jóddal és szerves szelénnel a hatékony biohasznosulásért.

Ár: 3200 Ft
Megnézem
Vélemények (1)