Szelén rendelése

A szelén és a pajzsmirigy-túlműködés

(5/1)

A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amik a szervezet szinte minden szervére, szervrendszerére hatnak. Amennyiben a pajzsmirigy túlműködik, az többnyire két hormon, a tiroxin és a trijód-tironin túlsúlyából látható. Ritkábban előfordulhat, hogy a túlműködést a TSH (pajzsmirigy-szabályzó hormon) fokozott aktivitása okozza.

Szelén és a bőr

A pajzsmirigy túlműködés leginkább a nők betegsége, manapság azonban egyre gyakrabban fordul elő férfiaknál is. A pajzsmirigy-túlműködés megjelensére sokszor egy-egy életszakahoz köthető, az esetek többségének hátterében megfigyelhetőek pszichoszomatikus, vagyis testi és lelki okok egyaránt. Stressz, de akár nagyobb környezeti változások hatására is kialakulhat pajzsmirigy-túlműködés, de a szülés után létrejött fokozott terhelés is kiválthatja.

A pajzsmirigy-túlműködés okai

Ma már egyre inkább elfogadott, hogy a pajzsmirigy-túlműködés összetett, testi és lelki okokra egyaránt visszavezethető betegség, kezelése is eszerint végezendő. Kialakulásában szerepet játszik a hajlam is, de minden esetben számba kell venni a beteg lelkiállapotát, illetve a személyiségét.

A fizikai okok között szerepelhet a túlzott jódbevitel, a sok tej és tejtermék, valamint cukrozott ételek, édességek fogyasztása. A jódbevitel nőhet, ha túl sok jódozott sót fogyasztunk, valamint ha jódtartalmú étrend-kiegészítőt alkalmazunk. A mentális állapot legalább annyira befolyásolja a pajzsmirigy működését, mint táplálkozásunk, ha tartósan nagy stressznek vagyunk kitéve, sajnos számolnunk kell azzal, hogy pajzsmirigyünk látja baját.

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

Az egyik leggyakoribb tünet a nagymértékű, akaratlan fogyás, valamint a szemek kidülledése. Ugyancsak gyakori tünet a szívdobogásérzés, a magas pulzus, megjelenhet szívritmuszavar, fizikai terhelés esetén pedig légszomj vagy fulladás. Előfordulhat erős izzadékonyság, kézremegés, nők esetében pedig rendszertelen menstruáció. Pajzsmirigy-túlműködés következtében kialakulhatnak különböző gyulladások, továbbá gyengülhet az immunrendszer. Emésztési zavarok ugyancsak létrejöhetnek, jellemző a változékonyság, székrekedést követhet hasmenés és fordítva.

Kezelés

Pajzsmirigy-túlműködés esetén elsősorban az életmódváltás fontos. A túlzott jódbevitel miatt létrejött átmeneti pajzsmirigy-túlműködés megszüntethető a bevitt jód csökkentésével. Ezzel egyidőben érdemes a tej, tejtermékek és édességek fogyasztását is mérsékelni. Fogyasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat, a finomlisztból készült pékáruk helyett maradjunk a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereknél, péksüteményekből a teljes kiőrlésű sem ajánlott, mivel cukortartalmuk igen magas.

A pajzsmirigy-túlműködés kezelése súlyosságtól függően történhet gyógyszerekkel, kiegészítésként azonban alkalmazhatunk B-vitaminokat, magnéziumot, szelént, gyengült immunrendszer esetén pedig C- és D-vitamint.

Vélemények (1)

Vaszilyová Mária

2021. Apr 06.
Ami tetszik:egyszeruen és mégis érthetoen megírva mindenki számáraj
Ami nem tetszik:

Még nem szedtem