Gyakran ismételt kérdések a Szelénről

Tartalomjegyzék

 


 

Mire jó a szelén?

A szelén egy olyan hasznos mikroelem, amely többféle hatást gyakorol a szervezetre. Szerepe elsősorban antioxidáns hatásának van, erősíti az immunrendszert, és hozzájárul a betegségek elleni küzdelemben. Egyes kutatások szerint csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, de a napi ajánlott mennyiség feletti tartós bevitel szelénmérgezést okozhat.

Milyen hatása van a szelénnek a szervezetre?

Antioxidáns hatása van a szelénnek, ami segít az immunrendszer működését és a betegségek leküzdését. Továbbá, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

Szelén hiány tünetei?

A szelén hiány tünetei sokfélék lehetnek. Sok embernél mindössze fáradékonyság jelentkezik, ami mögött állhat akár pajzsmirigy-alulműködés is. Előfordulhat az is, hogy anyajegyek, májfoltok jelennek meg a bőrön. Férfiaknál gátolhatja a szelénhiány a spermiumok termelését, nőknél vezethet meddőséghez is. Gyermekeknél pedig csökkentheti a növekedés normál ütemét.

Mennyi szelén kell naponta?

Az 1 év alatti gyermekeknek elég napi 10 mikrogramm (µg), az 1-3 év közöttieknek napi 15 µg, 4-6 éves korban napi 20 µg, 7-10 éves gyereknél napi 30 µg javasolt, 11-14 éves korban napi 45 µg, 15-18 éves kor között 50 µg. A felnőttek napi szükséglete nők esetében 60, férfiaknál pedig 75 mikrogramm.

Mennyi szelén kell várandóság és szoptatás alatt?

Várandósság alatt napi 65 µg ajánlott, szoptatás idején pedig 75 µg.

Mi a szelén túladagolás következménye?

Amennyiben naponta több, mint 200-300 mg szelént visz be valaki a szervezetébe, úgynevezett szelenózis, azaz szelénmérgezés alakulhat ki. Ennek tünete lehet hajhullás, testszőrzetvesztés, rossz lehellet, károsodhatnak a fogak, idegrendszeri problémák jelentkezhetnek. A megengedett mennyiségen felüli bevitel továbbá növeli a daganatos megbetegedések kockázatát.

Hogyan hat a szelén a pajzsmirigy túlműködésre?

A szelénnek fontos szerepe van a pajzsmirigy megfelelő működésében. Ahogy alulműködést, úgy túlműködést is okozhat a szelénhiány. Bővebb információkat talál a pajzsmirigy-túlműködés aloldalon.

Hogyan hat a szelén az ízületekre?

Mivel a szelén egy része a lágy szövetekben hasznosul, annak hiányában előfordulhatnak gyulladások a szervezeten belül, így például az ízületeknél is. A szelén csökkenti a gyulladást így különösen hasznos ízületi gyulladások kiegészítő terápiájaként.

Hogyan hat a szelén a bőrre?

A szelén segít, hogy egészséges hajunk és körmeink legyenek, egyes kutatások szerint a megfelelő szeléntartalom csökkentheti a hajhullást, és enyhítheti a fejbőr szárazságát, ami a korpásodáshoz vezet. Antioxidáns hatásának köszönhetően gátolja a bőr öregedését. A szelén az E-vitaminnal kombinálva megakadályozza a szabad gyökök kialakulását, képes csökkenteni a bőrrák rizikóját és a napon való leégés kockázatát.

Melyek a szelén tartalmú ételek?

A szelént jellemzően étkezés során tudjuk bevinni a szervezetbe. Alapvetően a magas fehérjetartalmú ételekben található meg, mint amilyen a hal, húsfélék, tejtermékek, tojás, valamint a hüvelyes zöldségek. Az e-vitamin hozzájárul a szelén pozitív tulajdonságainak a kifejtéséhez, de például a kén, vagy az arzén csökkenti, gátolja a hatását.

Miben van cink és szelén?

A szelén és a cink egyaránt megtalálható húsfélékben, borsóban, tojásban. De vannak szelén tartalmú zöldségek is.

Melyik a legjobb szelén tabletta?

Ma már sok gyártó termékei közül lehet választani. Ami a legfontosabb, hogy jó minőségű, megbízható márkát érdemes használni, amennyiben bizonytalanok vagyunk, kérjük ki orvosunk véleményét. Mi nyugodt szívvel ajánljuk a következő terméket: BioCo Szerves Szelén MegaPack tabletta 120 db.

Hogyan szedjük a szelént?

Mivel a szelén kis mennyiségben hasznos, nagyban ártalmas, így azt minden esetben az előírt adagolásnak megfelelően kell szedni, de javasoljuk a háziorvossal történő konzultációt a szedés megkezdése előtt.

Mikor vegyem be a szelént?

Minden gyártó tájékoztatójában megtalálható, hogy mikor és mennyi szelént kell bevenni, de érdemes megkérdezni a háziorvos, kezelőorvos véleményét is.

Meddig kell szedni a szelént?

Minden esetben érdemes kezelőorvossal, háziorvossal konzultálni arról, hogy meddig kell szedni a szelént.

Szelén tartalmú termékek
Érdekességek

Szelén 100 mcg 90 dbkapszula (Vitaking)

Szelén 100 mcg 90 db kapszula (Vitaking)

A szelén elősegítheti az immunrendszer egészséges működését, illetve szükséges a pajzsmirigy hormonok normál termeléséhez.

Ár: 1960 Ft
Megnézem

DR Herz Szerves Szelén100 µg 120 db

DR Herz Szerves Szelén 100 µg 120 db

A termék szerves szelént (L-szeleno-metionint) tartalmaz, mely bizonyítottan jobban hasznosul más szelén formáknál.

Ár: 2470 Ft
Megnézem
Újdonság

WTN Jód és szelén 60db

WTN Jód és szelén 60db

Organikus barnamoszatból származó jóddal és szerves szelénnel a hatékony biohasznosulásért.

Ár: 3200 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!