A legjobb szelén tartalmú zöldségek

A szelén egy olyan ásványi anyag, ami szervezetünknek nélkülözhetetlen, azonban csak kis mennyiségben van rá szükségünk. A szelén szükséges bizonyos enzimek, az úgynevezett szelenoproteinek szintetizálásához, amelyek antioxidánsként, hormonszabályozóként és a proteinszintézist elősegítő anyagokként működnek a szervezetben. A szelénhiány leggyakrabban pajzsmirigy-betegségeket okozhat, de hosszú távú hiánya hatással lehet a szív és a csontok egészségére is. A szelén főleg húsokban található meg, illetve a tenger gyümölcseiben, magvakban és diófélékben, de sok zöldség is tartalmaz szelént különböző koncentrációban.

Szelén tartalmú zöldségek

Szelénbevitel

Felnőttek esetében a napi szelénigény 50-60mcg között mozog, gyerekek és serdülők esetén pedig 20-40mcg között. A bevitt szelén 20%-át érdemes zöldségekből fedezni, a fennmaradó mennyiséget pedig gyümölcsökkel és hússal pótolni. Az esetek többségében a bevitt táplálékkal pótolható a szükséges szelén, szelénhiány viszonylag ritkán alakul ki vegyes étrend mellett. Ha azonban mégis kialakul, akkor naponta 100-200mcg szelént érdemes bevinni 3 hónapon át, utána 50mcg-mal is folytathatjuk a kezelést.

Szelénben gazdag zöldségek: brokkoli, káposzta, spenót, lima bab, szójabab, spárga, fekete bab, gombafélék.

Szelénben gazdag gyümölcsök: banán, grapefruit, szőlő, kiwi, citrom, sárgadinnye, mangó, szeder, narancs. A csonthéjasok közül érdemes megemlíteni a dióféléket, a paradió szeléntartalma különösen magas.

Egyéb magas szeléntartalmú ételek: marhahús, halak, főleg a tengeri halak (tonhal, hering, tőkehal), gabonafélék, leginkább a teljes kiőrlésű gabonákban található nagy mennyiségben szelén.

Amennyiben szelént szeretnénk pótolni, érdemes a fent említett ételeket becsempészni étrendünkbe, ajánlott minden nap legalább 1 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret elfogyasztani, hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk halat vagy marhahúst, magasabb szeléntartalmú zöldségeket és gyümölcsöket pedig minden nap ajánlott fogyasztani, naponta legalább egyszer.

Szerves Szelén MegaPacktabletta 120 db (BioCo)

-14% Szerves Szelén MegaPack tabletta 120 db (BioCo)

A BioCo szerves szelén csakis szerves kötésű, jól hasznosuló L-szeleno-metionin formában tartalmazza az immunrendszer és pajzsmirigy normál működéséhez szükséges szelént.

Ár: 2325 Ft
2690 Ft
Megnézem

Szelén 100 mcg 90 dbkapszula (Vitaking)

Szelén 100 mcg 90 db kapszula (Vitaking)

Az E-vitamin és a szelén szinergista hatású. Ez azt jelenti, hogy együttesen erősebb a hatásuk, mint külön-külön kifejtett hatásaik összege.

Ár: 1960 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!