A legjobb szelén tartalmú zöldségek

A szelén egy olyan ásványi anyag, ami szervezetünknek nélkülözhetetlen, azonban csak kis mennyiségben van rá szükségünk. A szelén szükséges bizonyos enzimek, az úgynevezett szelenoproteinek szintetizálásához, amelyek antioxidánsként, hormonszabályozóként és a proteinszintézist elősegítő anyagokként működnek a szervezetben. A szelénhiány leggyakrabban pajzsmirigy-betegségeket okozhat, de hosszú távú hiánya hatással lehet a szív és a csontok egészségére is. A szelén főleg húsokban található meg, illetve a tenger gyümölcseiben, magvakban és diófélékben, de sok zöldség is tartalmaz szelént különböző koncentrációban.

Szelén tartalmú zöldségek

Szelénbevitel

Felnőttek esetében a napi szelénigény 50-60mcg között mozog, gyerekek és serdülők esetén pedig 20-40mcg között. A bevitt szelén 20%-át érdemes zöldségekből fedezni, a fennmaradó mennyiséget pedig gyümölcsökkel és hússal pótolni. Az esetek többségében a bevitt táplálékkal pótolható a szükséges szelén, szelénhiány viszonylag ritkán alakul ki vegyes étrend mellett. Ha azonban mégis kialakul, akkor naponta 100-200mcg szelént érdemes bevinni 3 hónapon át, utána 50mcg-mal is folytathatjuk a kezelést.

Szelénben gazdag zöldségek: brokkoli, káposzta, spenót, lima bab, szójabab, spárga, fekete bab, gombafélék.

Szelénben gazdag gyümölcsök: banán, grapefruit, szőlő, kiwi, citrom, sárgadinnye, mangó, szeder, narancs. A csonthéjasok közül érdemes megemlíteni a dióféléket, a paradió szeléntartalma különösen magas.

Egyéb magas szeléntartalmú ételek: marhahús, halak, főleg a tengeri halak (tonhal, hering, tőkehal), gabonafélék, leginkább a teljes kiőrlésű gabonákban található nagy mennyiségben szelén.

Amennyiben szelént szeretnénk pótolni, érdemes a fent említett ételeket becsempészni étrendünkbe, ajánlott minden nap legalább 1 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret elfogyasztani, hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk halat vagy marhahúst, magasabb szeléntartalmú zöldségeket és gyümölcsöket pedig minden nap ajánlott fogyasztani, naponta legalább egyszer.

Szelén tartalmú termékek
Érdekességek

Szelén 100 mcg 90 dbkapszula (Vitaking)

Szelén 100 mcg 90 db kapszula (Vitaking)

A szelén elősegítheti az immunrendszer egészséges működését, illetve szükséges a pajzsmirigy hormonok normál termeléséhez.

Ár: 1960 Ft
Megnézem

DR Herz Szerves Szelén100 µg 120 db

DR Herz Szerves Szelén 100 µg 120 db

A termék szerves szelént (L-szeleno-metionint) tartalmaz, mely bizonyítottan jobban hasznosul más szelén formáknál.

Ár: 2470 Ft
Megnézem
Újdonság

WTN Jód és szelén 60db

WTN Jód és szelén 60db

Organikus barnamoszatból származó jóddal és szerves szelénnel a hatékony biohasznosulásért.

Ár: 3200 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!