Pajzsmirigy-problémák

A pajzsmirigy rendellenességei közé tartozik a pajzsmirigy-túlműködés és a pajzsmirigy-alulműködés. Mindkét esetben más-más tünetekkel kell számolnunk, illetve más kezelést igényelnek. Nézzük, milyen tünetekkel kell számolnunk a pajzsmirigy alulműködése esetén!

Szelén a nőknek

Mi okozza a pajzsmirigy alulműködést (hypothyreosis)? 

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonjainak termelődése nem megfelelő. A pajzsmirigy által termelt hormonok minden szervünk működésére hatnak, így az elváltozás esetén igen változatos tünetekkel és sokszor szerteágazó problémákkal kell számolnunk.

A pajzsmirigy-hormonok rendszerint gyorsítják az anyagcserét, hiányuk tehát többnyire az anyagcsere lassulását eredményezi. Az alulműködés oka leggyakrabban a pajzsmirigy betegsége, előfordulhat azonban, hogy más belső elválasztású mirigyek rendellenes működése következtében lép fel pajzsmirigy-alulműködés. Az idekapcsolódó tünetek akkor is jelentkezhetnek, ha a pajzsmirigyet túlműködés vagy daganat miatt eltávolították. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a kezelés többnyire hormonpótlással megoldott.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

A tünetek általában csak lassan jelennek meg, a hormonháztartás romlásával pedig fokozatosan erősödnek. Kezdetben jellemző a fáradékonyság, az izomgyengeség és a rossz közérzet. Később jelentkezhet a bőrszárazság, a testen több területen megjelenhet duzzanatok, jellemzően a szem körül. A beteg gyakran fázik, különösen a végtagok hidegek. A testszőrzet fokozatosan ritkul, a beteg kopaszodhat is. Időnként a szellemi működés is hanyatlásnak indul, a memória romlik. Gyakori a székrekedés, a gyenge étvágy, viszont a testsúly általában nő. A libidó csökken és megjelennek keringési panaszok: a szívverés lelassul, a pulzus akár 60/perc alá is eshet, valamint kialakulhat magas koleszterinszint is.

Hogyan kezeljük?

Diagnosztizálása sokszor nehéz - a betegek a szemet érintő tünetek miatt optikushoz mennek, bőrproblémák miatt bőrgyógyászt keresnek fel, így viszont a részletek vizsgálata közben elveszhet a teljes kép. Amennyiben mégis sikerül felállítani a megfelelő diagnózist, a tünetek súlyosságától függően szóba jöhetnek hormonpótló készítmények, valamint a szelén és a jód pótlása. Súlyosabb esetekben műtéti beavatkozás lehet szükséges a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolításának érdekében. Pajzsmirigy-problémák tünetei esetén a megfelelő kezelési mód megállapításához mindenképpen kérje ki kezelőorvosa véleményét!

A pajzsmirigy-alulműködés mögött állhat jódhiány: jód nélkül a pajzsmirigy nem működik megfelelően, valamint a jódtartalmú hormonokat sem képes termelni - A jód pótlása ebben az esetben megoldásul szolgálhat. A jód pótlása történhet cseppek formájában, valamint algakészítményekkel, spirlulinával vagy chlorellával.

Szelén tartalmú termékek
Érdekességek

Szelén 100 mcg 90 dbkapszula (Vitaking)

Szelén 100 mcg 90 db kapszula (Vitaking)

A szelén elősegítheti az immunrendszer egészséges működését, illetve szükséges a pajzsmirigy hormonok normál termeléséhez.

Ár: 1960 Ft
Megnézem

DR Herz Szerves Szelén100 µg 120 db

DR Herz Szerves Szelén 100 µg 120 db

A termék szerves szelént (L-szeleno-metionint) tartalmaz, mely bizonyítottan jobban hasznosul más szelén formáknál.

Ár: 2470 Ft
Megnézem
Újdonság

WTN Jód és szelén 60db

WTN Jód és szelén 60db

Organikus barnamoszatból származó jóddal és szerves szelénnel a hatékony biohasznosulásért.

Ár: 3200 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!