A szelén és a depresszió

Antioxidáns hatásából fakadó immunerősítő funkcióján, valamint a pajzsmirigy megfelelő működésének elősegítése mellett a szelén a mentális egészség megőrzésében is fontos szerepet játszik. A jó közérzet, a mentális frissesség és a jó koncentrációs készség ápolásának egyik kulcsa a megfelelő szelénbevitel. 

Depresszióra utaló jelek

Sem a túl magas, sem a túl alacsony szelénszint nincs jó hatással szervezetünkre - mindkét esetben különböző fizikai és pszichés tünetek utalhatnak a szervezetünkön belül felborult tápanyag-egyensúlyra. 

A szelénhiány egyik negatív hatásaként a szervezet depresszióra utaló tüneteket mutathat, melyekre érdemes időben figyelmet fordítani! Ilyen tünetek a következők:

1. Fáradékonyság - állandó fáradtság, kimerültség,  stressztűrő képesség csökkenése, megnövekedett alvásigény
2. Fokozott ingerlékenység állandó feszültség, a szokottnál magasabb ingerlékenység
3. Romló koncentrációs készség - memóriaproblémák, nehezebbé vált gondolkodás és koncentráció
4. Hangulatproblémák -lehangoltság, kedvetlenség, depresszív állapot 

Tanácsok és figyelmeztetések:

- A fenti tünetek természetesen más egészségügyi és lelki problémákra is utalhatnak, a depresszió kórképének megállapításához a tünetek akut fennállása és a szakorvos véleménye szükséges. 

- Szelén étrend-kiegészítő rendszeres szedése előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét az egyéni szelénszükséglet megállapításáért  - a figyelmeztetés különösen vonatkozik azokra, akik rendszeresen szednek gyógyszert vagy gyógykezelés alatt állnak.

Szelén a depresszió ellen

 

Gyógynövények depresszióra

Orbáncfű

Hogyan segít? Természetes antidepresszáns hatással bíró növény - az orbáncfű kivonata a szorongás, a depresszió, a stressz, az ingerlékenység kezelésében hatékonyan alkalmazható termék. A népi gyógyászat évszázadok óta használja az általános rosszkedv, az alvászavarok, a nyugtalanság és a szorongás enyhítésére - az orbáncfű segítséget nyújthat a depresszió, a premenstruációs szindróma és a változókori tüneteinek csillapításában. 

Hogyan alkalmazzuk? Az orbáncfű alkalmazása némi körültekintést igényel. Kizárólag kúraszerűen szabad használni, egy kúra pedig maximum 3 hónapos legyen - nem szabad továbbá antidepresszáns gyógyszerek szedése mellett alkalmazni (kivéve orvosi utasításra)! Napsütéses időszakokban alkalmazása nem ajánlott, de ha mégis ekkor használjuk, érdemes kerülni a napozást és óvni bőrünket a napsütéstől, mivel az orbáncfű hatóanyagai fényérzékenyítő hatással rendelkeznek, így könnyen leéghetünk, bőrünk kipirosodhat, viszkethet. Az orbáncfű értékes hatóanyagaihoz étrend-kiegészítők (tabletta, kapszula) és teák fogyasztásán keresztül juthatunk.

Citromfű

Hogyan segít? Az orbáncfűnél enyhébb, ám szintén jelentős egészségvédő hatással rendelkező gyógynövény A citromfű valamivel enyhébb, leginkább túlhajszoltság, stressz vagy álmatlanság esetén ajánlott. Amennyiben alvássegítő hatását szeretnénk kihasználni, este igyunk meg egy csésze citromfű teát vagy vegyünk be citromfű kapszulát, ha viszont hangulatunk javítása a cél, napközben is alkalmazhatjuk. Folyamatosan legfeljebb 3 hónapig alkalmazzuk!

Hogyan alkalmazzuk? A citromfű hatóanyagaihoz étrend-kiegészítők és tea formájában is hozzájuthatunk.

Szelén tartalmú termékek
Érdekességek

Szelén 100 mcg 90 dbkapszula (Vitaking)

Szelén 100 mcg 90 db kapszula (Vitaking)

A szelén elősegítheti az immunrendszer egészséges működését, illetve szükséges a pajzsmirigy hormonok normál termeléséhez.

Ár: 1960 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!