Szelén
Szelén

Szelén a bőrproblémákra

(0/0)

A szelén egy olyan ásványi anyag, ami a talajban található meg, és amelyet  növények képesek felvenni, így jutunk hozzá mi is. Amikor szelént tartalmazó növényeket eszünk, akkor kerül be ez a nyomelem a szervezetbe és ott számos alapvető funkciót lát el. Bár a szelén nagyon fontos ásványi anyag az egészségmegőrzés szempontjából, fontos tisztában lenni azzal, hogy a szervezetnek csak nagyon kis mennyiségben van rá szüksége. Ugyanakkor ha bizonyos bőrbetegségekben szenvedünk, akkor a szelént nagyszerűen fel lehet használni azok kezelésére is.

Szelén és a bőr

A szelén és a bőrrák

A Tufts Egyetem 1997-es tanulmánya arról számolt be, hogy a bőrrák és a rák egyéb típusai igen alacsony koncentrációban voltak jelen azokon a területeken, ahol magas volt a talaj szeléntartalma. Ennek köszönhetően az emberek szervezetében is relatív magas volt a szelén szintje. A tanulmány rámutatott arra, hogy a szelén fogyasztása összefüggésben áll a rákos betegségek kialakulásával: akár növényi formában vagy kiegészítőként, de rendszeresen hozzájutunk a szükséges szelénmennyiséghez, akkor sokkal kisebb esélyünk van a rákos megbetegedésekre, sőt a bőrrákot teljesen el lehet kerülni.

Egy másik, 2003-as tanulmány kifejezetten azt vizsgálta, hogy a szelén és a bőrrák kialakulása hogyan függenek össze. A tudósok arra jutottak, hogy a szelén képes csökkenteni a kialakulóban levő laphámrák, illetve más típusú melanomás bőrrák kialakulási esélyét is.
 

A szelén a diétában

A szelén mennyisége a diétában nagymértékben függ attól, hogy a bevitt tápanyagokat hol termelték, milyen talajban növesztették. Amikor szelénben gazdag talajban növekedett élelmiszert fogyasztunk, akkor mi magunk is nagy koncentrációban jutunk hozzá a szelénhez. A világon jellemzően az Egyesült Államokban magas a talaj szelénszintje, míg Oroszországban és Kínában meglehetősen alacsony. Azoknál tehát, akik Oroszországban és Kínában élnek és csak helyi élelmiszereket esznek, előfordulhat a szelénhiány.
 

A szelén-szulfid

A szelén-szulfid egy olyan vegyület, amelyet gyakran használnak a kenőcsökben és samponokban a korpásodás kezelésére, a seborrhoea és az egyéb gombás bőrbetegségek kezelésére. A szelén-szulfid elpusztítja a gombákat és helyreállítja a fejbőr pH-értékét.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).