Szelén rendelése

Szelén a nőknek

A pajzsmirigy rendellenességei közé tartozik a pajzsmirigy-túlműködés és a pajzsmirigy-alulműködés. Mindkét esetben más-más tünetekkel kell számolnunk, illetve más kezelést igényelnek. Nézzük, milyen tünetekkel kell számolnunk az egyes elváltozások esetén!

Szelén a nőknek

Pajzsmirigy-alulműködés

Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy hormonjainak termelődése nem megfelelő. A pajzsmirigy által termelt hormonok minden szervünk működésére hatnak, így az elváltozás tünetei igen változatosak lehetnek és sokszor szerteágazó problémákkal kell számolnunk.

A pajzsmirigy-hormonok rendszerint gyorsítják az anyagcserét, hiányuk tehát többnyire csökkent anyagcsere képében jelentkezik. Az alulműködés oka leggyakrabban a pajzsmirigy betegsége, előfordulhat azonban, hogy más belső elválasztású mirigyek rendellenes működése következtében lép fel pajzsmirigy-alulműködés. Tünetek akkor is jelentkezhetnek, ha a pajzsmirigyet túlműködés vagy daganat miatt eltávolították. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a kezelés többnyire hormonpótlással megoldott.

A pajzsmirigy alulműködés tünetei

A tünetek általában csak lassan jelennek meg, a hormonháztartás romlásával fokozatosan erősödnek. Kezdetben jellemző a fáradékonyság, az izomgyengeség és a rossz közérzet. Később jelentkezhet a bőrszárazság, a testen több területen megjelenhet duzzanatok, jellemzően a szem körül. A beteg gyakran fázik, különösen a végtagok hidegek. A testszőrzet fokozatosan ritkul, a beteg kopaszodhat is. Időnként a szellemi működés is hanyatlásnak indul, a memória romlik. Gyakori a székrekedés, a gyenge étvágy, viszont a testsúly általában nő. A libidó csökken és megjelennek keringési panaszok: a szívverés lelassul, a pulzus akár 60/perc alá is eshet, valamint magas koleszterinszint is kialakulhat.

Diagnosztizálása sokszor nehéz, mert a betegek szemtünetek miatt szemorvoshoz mennek, bőrproblémák miatt bőrgyógyászt keresnek fel, így viszont a részletek vizsgálata közben elveszik a teljes kép.

Amennyiben mégis sikerül diagnosztizálni, a tünetek súlyosságától függően szóba jöhetnek hormonpótló készítmények, de akár a szelén és a jódpótlás is. Pajzsmirigy-alulműködés mögött állhat jódhiány, jód nélkül a pajzsmirigy nem működik megfelelően, valamint a jódtartalmú hormonokat sem képes termelni. A jód pótlása ebben az esetben megoldás lehet. Javítja a pajzsmirigy működését, valamint a jód pótlásával biztosítjuk a jódtartalmú hormonok alapanyagát. Jódot pótolhatunk jódcsepp formájában, valamint algakészítményekkel, spirlulinával vagy chlorellával.

A szelén szintén megoldás lehet, mivel normalizálhartja a pajzsmirigy működését. Pajzsmirigy alulműködésben és túlműködésben is hasznos lehet, mivel a pajzsmirigy működését balanszírozza, túlműködés esetén enyhíti, alulműködés esetén serkenti a működését.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!